Yori

2023 wordt het jaar van Yori. Niet alleen gaat de zangeres op tour langs de Nederlandse poppodia, maar in het nieuwe jaar verschijnt ook haar langverwachte nieuwe album dat in het teken staat van verandering. Zo komen Yori’s drang naar vrijheid en het zoeken naar extremen in haar nieuwe songs naar voren, maar ook de heartbreak waarmee ze heeft gedeald en het keihard vallen en weer opstaan na avonturen die minder goed afliepen.

Yori staat in 2023 voor meer durven, meer vertellen en meer geven. Niet gek dus dat haar sound van lief naar meer lef gaat en van akoestische gitaar naar meer elektronisch. Gooi daar een vleugje indie-pop, 80’s invloeden en catchy hooks overheen en je weet wat je van Yori kunt verwachten in het nieuwe jaar. Niet alleen op haar album, maar ook tijdens haar clubtour in april 2023.

Naast dat Yori de afgelopen jaren songs schreef voor artiesten als Roxeanne Hazes, Bente, Maan en Filous was ze op het podium te vinden als sidekick van Ilse DeLange bij haar vele optredens in binnen- en buitenland. In het verleden won Yori prijzen als de Grote Prijs van Nederland, de Amsterdamse Popprijs en de Sena Pop NL Award. Haar laatste clubtour was in 2020.

YORI – LIVE SESSIONS

Februari 2019

Op 15 februari 2019 is Live Sessions verschenen, de nieuwe EP van Yori. Live Sessions bevat een collectie tracks die allen zijn opgenomen op de plek waar de zangeres zich het meest thuis voelt; het podium. De EP is voorafgegaan door de single Sweet Summer Rain

De mensen die in de muziekgeschiedenis onthouden worden, zijn altijd de artiesten die net niet helemaal in een hokje passen. Yori is zo’n artiest in de buitencategorie die we ‘apart’ noemen. Ongrijpbaar, maar wel in het bezit van de sleutel naar het hart van de luisteraar. Waar eerdere albums en EP’s van Yori zorgvuldig samengestelde studiokunstwerkjes zijn, is ditmaal het specifieke live-gevoel van een Yori-optreden de rode draad. Het ongrijpbare gevoel waarmee het aanwezige publiek iedere show weer volledig wordt ingepakt. “Op het podium durf ik mezelf steeds meer te geven en steeds een beetje opener te zijn”, aldus Yori. “Dat kan eng zijn, maar alleen met compromisloze eerlijkheid raak je het publiek écht. Sweet Summer Rain is bijvoorbeeld typisch zo’n nummer dat live tot leven komt, dat vanaf het podium zijn weg naar het hart van de luisteraar vindt. Daarom breng ik het nu op deze manier uit.”

De EP Live Sessions is deels opgenomen tijdens de show in Paradiso die Yori deed met Ilse DeLange en deels in bijzondere locaties zoals The Church in Wijdenes. Het zijn vier verschillende nummers waarin het plezier en de energie de ze samen met haar band op het podium heeft goed te horen is. Het is de opvolger van het in 2017 verschenen album September. Waar daarop muzikale uitersten werden verkend, gedreven door samenwerkingen met onder meer Fink en Thomas Dybdahl, keert Sweet Summer Rain terug naar de basis. “Mijn belangrijkste drijfveer blijft dat ik verhalen wil vertellen en mezelf daarin wil blijven ontwikkelen. In mijn composities probeer ik de melodieën en de gitaar partijen te vlechten, als een soort kunstwerkjes. Mijn uitdaging is altijd dat de zang niet zonder de gitaar kan en andersom. In een studio ik zit te vaak vast in mijn hoofd, op het podium ben ik vrij en dat gevoel heb ik willen vangen op Live Sessions. ”

(Door Edgar Kruize)

Release of the September album

september 2017

Yori just released her long-expected second studio album, titled ‘September’. Supported by producer Mark van Bruggen and working closely with the British singer-songwriter and producer Fin Greenall (Fink) the songs were recorded on several locations, one of them an old abandoned prison.

"People ask me: “why did you name your album September?”. Well, to me the song September best captured the message I wanted to send out into the world; the notion of being nowhere if we’re not together. The month of September has always felt like a new start to me: the summer sun showing herself for the last time before being replaced by a cool breeze telling us that winter is coming. Every song on this album reflects upon this feeling in different ways, September being the summary of it all."

‘September’ consists of 10 popsongs of exceptionally high caliber, in which Yori plays all of the guitar parts. The songs are feisty, spirited, strong and fragile and will take you on a trip through all the seasons.